Grupul de Acţiune Locală „Ţara Oltului”,
Şcoala cu clasele I-VIII Boiţa,
Primăria şi Consiliul Local al Comunei Boiţa

Descarcă prezentarea proiectului:

  Comorile din Ţara Oltului (7,7 MiB, 494 hits)

Şcoala Boiţa - judeţul Sibiu - Comorile din ţara OltuluiDirector, Prof. Balint Aspazica,
Şcoala cu clasele I-VIII Boiţa, jud. Sibiu

Prin proiectul « Comorile din Ţara Oltului » organizatorii doresc să reunească copiii din comunele care se găsesc de-a lungul văii, de la Arpaşu până la Boiţa, într-o acţiune de sensibilizare asupra bogăţiilor naturale şi culturale care există din abundenţă în spaţiul lor de viaţă.

Acţiunea îşi propune ca în fiecare an o altă comună să fie gazda concursului şi de fiecare dată să îmbogăţească „Lada de zestre” a teritoriului cu noi comori, scrise, filmate sau realizate artizanal.

Toate acţiunile se vor desfăşura prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Ţara Oltului”, asociaţie care, pe lângă proprii membri, implică şi alţi parteneri. Principalii parteneri în organizare sunt:

  • Asociaţia de prietenie „Ille et Vilaine – Sibiu”
  • Asociaţia „Prietenii Avrigului” – Avrig
  • Clubul de Turism Montan „Amicii Munţilor”- Sibiu
  • reprezentanţi ai comunelor şi şcolilor situate de-a lungul văii, de la Arpaşu până la Boiţa, acestea fiind: Arpasu de Sus, Cârţa, Cârţişoara, Porumbacu de Jos, Avrig, Mârşa, Racoviţa, Turnu Roşu şi Boiţa.

Şcoala Boiţa - judeţul Sibiu - Comorile din ţara OltuluiPrincipiul de lucru al acestui proiect este de tip LEADER (Legături între Acţiuni de Dezvoltare Economică Rurală), adică reuneşte administraţii locale, întreprinzatori privaţi şi societatea civilă dintr-un teritoriu, într-un scop comun şi pe o temă împărtăşită.

Echipele de lucru formate pentru organizarea fiecărei ediţii a acţiunii au avut până acum mai multe întâlniri de lucru, cu aceste ocazii fiind puse la punct mai multe detalii şi chestiuni ce ţin de parcurgerea etapelor pregătitoare şi întocmirea unui regulament al aşa zisei tabere de corturi. Programul concursului cuprinde probe de orientare turistică, abilitaţi artistice şi culturale, cultură generală, sportive etc.

Copiii vor avea parte si de alte surprize precum şi de demonstraţii de acordare a primului ajutor în cazul producerii unor accidente pe munte, ce sunt susţinute de reprezentanţi ai Crucii Roşii, filiala Sibiu.

La proba de orientare turistică copiii au parcurs un traseu montan, au participat la proba teoretică, ce a constat în necesitatea de a răspunde la câteva întrebări legate de „comorile” ce pot fi identificate în localităţile din Ţara Oltului sau le-a fost pusă la încercare atenţia şi cunoştinţele despre geografia locului. De asemenea concursul a mai avut şi o probă artistică de prezentare a unui obicei sau tradiţie specifică localităţii şi o probă de indemânare şi creaţie prin crearea mascotei echipajului cu materiale din natură, adunate de pe traseul parcurs.

Prima ediţie a concursului „Comorile din Ţara Oltului” s-a desfăşurat în perioada 22 -24 august 2008, pe teritoriul comunei Turnu Roşu (Sebeşu de Jos), la tabăra instalată în apropierea platoului unde se organizează Sărbătoarea „Hora de la Rusca”. Câştigătorii ediţiei 2008 au fost copiii din comuna Cârţa.

Gazda celei de-a doua ediţii a fost Comuna Boiţa, în perioada 31 iulie-2 august 2009, echipajul câştigător fiind cel al Comunei Turnu Roşu.

A treia ediţie s-a desfăşurat în perioada 6-8 august 2010, gazdă fiind Avrigul. Deşi am avut parte de o vreme ploioasă ce ne-a determinat să scurtăm putin perioada de desfăşurare am finalizat cu succes şi ediţia a treia, câştigătoarea fiind de această dată echipa din Scoreiu.

Fiecare ediţie a fost o perioadă în care fiecare copil a simţit că este mai aproape de natură, de frumuseţile şi binefacerile ei, şi-a testat aptitudinile fizice, dar şi cele de cultură generală, imaginaţia, simţul artistic, creativitatea. Copiii au avut prilejul să descopere şi să admire comorile din mediul lor de viaţă, să uite pentru câteva zile de calculator, internet, supermarket ori manele şi să-şi amintească de viaţa simplă, sănătoasă în mijlocul naturii, alături de prieteni Implicând elevii in astfel de activităţi îi vom educa să ducă o viaţă sănătoasă, să opteze pentru activităţi care contribuie la dezvoltarea lor fizică şi mentală armonioasă, să respingă factorii nocivi cum sunt tutunul, alcoolul, drogurile, violenţa, care atentează la viaţa lor.