Carnavalul este o perioadă de sărbătoare înainte de postul Paştelui.
Se caracterizează prin faptul că oamenii se costumează în bufoni, prinţi, prinţese, animale şi plante. Prin aceste costumaţii se încerca alungarea vrăjitoriilor şi a demonilor iernii.
Prin acest proiect am încercat să îmbinăm utilul cu plăcutul şi să-i determinăm pe elevi să conştientizeze importanţa acestor ritualuri. Am încercat să-i determinăm pe elevi să caute informaţii despre această sărbătoare şi să-şi creeze propria imagine a acesteia. Este o sărbătoare a lipsei cărnii, deci a începerii postului. Elevii au îmbinat cercetarea minuţioasă cu punerea în practică a unor obiceiuri şi tradiţii legate de această sărbătoare, creîndu-şi propriul univers şi propria imagine.
Echipa proiectului:
– elevii clasei a VIII-a;
– profesorii: Ochea Ionica, Vlada Daniela Elena.
Scopul proiectului
Elevii au avut o perioadă de timp în care s-au putut informa despre această sărbătoare, despre rolul ei în lume şi în tradiţia creştină.Au căutat atât date ştiinţifice cât şi practice pe care le-au adaptat proprilor nevoi, cerinţe. Scopul poetului este de a le deschide gustul pentru informare, cercetare şi personalizare a unor informaţii şi obiceiuri.
Obiectivele proiectului:
– sensibilizarea elevilor faţă de această sărbătoare;
– îmbogăţirea sistemului de cunoştiinţe cu informaţii legate de această sărbătoare prin folosirea pluridisciplinarităţii;
– stimularea iniţiativei personale a elevilor;
– dezvoltarea trăsăturilor pozitive de caracter.
Durata proiectului:
Proiectul s-a desfăşurat în ziua de 19.02.2010, pe parcursul a două ore.
Descrierea proiectului
Acest proiect a vizat pe lângă obiectivele descrise anterior şi relaţionarea elevilor. Au învăţat să comunice eficient, să se cunoască mai bine, să lucreze în echipă în afara activităţilor instructiv-educative. A fost un proiect care a pus în valoare iniţiativa elevilor şi creativitatea acestora.